Owocowo korzenny mix jesienny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka i gruszki należy umyć , obrać ze skórek i wyciąć gniazda nasienne. Owoce kroję w kostkę, przekładam do miski, zasypuję cukrem ( ½ szklanki) i zalewam olejem. Odstawiam na godzinę.
Śliwki kroję na małe kostki ( wielkości żurawiny) . Do owoców dodaję mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cynamon , przyprawę do piernika oraz pokrojone śliwki i żurawinę. Całość mieszam.
Białka ubijam z pozostałym cukrem na sztywno, dodaję po jednym żółtku dalej ubijam, jak na biszkopta. Przekładam do masy owocowej, dokładnie mieszam. Ciasto przekładam do blaszki ( 36 x 26) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego do 170 st. C piekarnika. Piekę 45 minut.
Komentarze