Nigdy nie przygotowywałam tiramisu. Postanowiłam je jednak zrobic - lecz nie w tradycyjny sposób. Oto moja propozycja tego ciasta- owocowe Tiramisu. Malinowo - jagodowe.
Składniki:
2 op podłużnych biszkoptów
Poncz do biszkoptów:
100 ml mocnej kawy espresso
sok z 1/2 cytryny
Pestki z przetartych malin
90 g cukru
Masa:
80 g przetartych malin
80 g przetartych jagód
500 g serka mascarpone
6 żółtek
1/2 szkl wody
240 g cukru
100 g ubitej śmietanki 30 %
1 galaretka rozpuszczona w 1 szkl wody
Owocowe tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Poncz:
Do garnka dodaj kawę, cukier oraz sok z cytryny. Zagotuj, po zagotowaniu gotuj jeszcze 2 min.
Do syropu kawowego dodaj pestki z przetartych malin. Pozostaw na ok 20 min. Odcedź z pestek
2.Masa:
Z 1/2 szkl wody i cukru ugotuj syrop. Ostudź.
3.Żółtka ubij na puszystą masę, dodawaj powoli cały czas miksując syrop, dodaj wymieszany ser. Miksuj
4.Masę serową podziel na 2 równe części.
Do jednej dodaj maliny i 1/2 tężejącej galaretki-wymieszaj
Do drugiej jagody i pozostałą galaretkę-wymieszaj.
Pozostaw by masa zaczęła tężec
5.Naszykuj blaszkę o wymiarach 25x 25
Biszkopty namocz w ponczu.
Ułóż biszkopty. wylej delikatnie masę malinową. Włóż do lodówki na ok 20 min
Następnie nałóż kolejne namoczone biszkopty i masę jagodową.
Całośc włóż do lodówki do całkowitego stężęnia
Komentarze