Owocowe tiramisu

0 (0 ocen)

Nigdy nie przygotowywałam tiramisu. Postanowiłam je jednak zrobic - lecz nie w tradycyjny sposób. Oto moja propozycja tego ciasta- owocowe Tiramisu. Malinowo - jagodowe.

Składniki:

  • 2 op podłużnych biszkoptów

    Poncz do biszkoptów:
    100 ml mocnej kawy espresso
    sok z 1/2 cytryny
    Pestki z przetartych malin
    90 g cukru
    Masa:
    80 g przetartych malin
    80 g przetartych jagód
    500 g serka mascarpone
    6 żółtek
    1/2 szkl wody
    240 g cukru
    100 g ubitej śmietanki 30 %
    1 galaretka rozpuszczona w 1 szkl wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta Desery Tiramisu

Owocowe tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Poncz:
    Do garnka dodaj kawę, cukier oraz sok z cytryny. Zagotuj, po zagotowaniu gotuj jeszcze 2 min.
    Do syropu kawowego dodaj pestki z przetartych malin. Pozostaw na ok 20 min. Odcedź z pestek
  • 2. Masa:
    Z 1/2 szkl wody i cukru ugotuj syrop. Ostudź.
  • 3. Żółtka ubij na puszystą masę, dodawaj powoli cały czas miksując syrop, dodaj wymieszany ser. Miksuj
  • 4. Masę serową podziel na 2 równe części.
    Do jednej dodaj maliny i 1/2 tężejącej galaretki-wymieszaj
    Do drugiej jagody i pozostałą galaretkę-wymieszaj.
    Pozostaw by masa zaczęła tężec
  • 5. Naszykuj blaszkę o wymiarach 25x 25
    Biszkopty namocz w ponczu.
    Ułóż biszkopty. wylej delikatnie masę malinową. Włóż do lodówki na ok 20 min
    Następnie nałóż kolejne namoczone biszkopty i masę jagodową.
    Całośc włóż do lodówki do całkowitego stężęnia
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować