Owocowe szaleństwo

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Ciasto powstało specjalnie na tegoroczny Dzień Matki.

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT:
    - jajka: 5 sztuk
    - cukier biały kryształ: 1 szklanka
    - mąka ziemniaczana: 0.5 szklanki
    - mąka pszenna: 0.5 szklanki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    PIANKI:
    - galaretka w proszku agrestowa: 1 opakowanie
    - galaretka w proszku kiwi: 1 opakowanie
    - śmietana słodka 30%: 400 mililitrów
    - woda: 240 mililitrów
    OWOCE:
    - truskawki: 15 sztuk
    - świeże czarne jagody: 0.5 litra
    - jeżyny: 20 dekagramów
    - maliny: 20 dekagramów
    WIERZCH:
    - śmietana słodka 30%: 300 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Owocowe szaleństwo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt
    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Małymi porcjami dodajemy cukier, miksując całość na gładką masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku, miksując po każdym dodaniu.
    Na koniec wsypujemy przesiane przez sito obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy całość łyżką.

    Biszkopt pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

    Pianki
    Do dwóch misek wlewamy po 200 ml. śmietanki i ubijamy na sztywno. Odstawiamy do lodówki.
    Gotujemy wodę, odstawiamy na ok.minutę. Do miski wlewamy 120 ml. gorącej wody, wsypujemy jedną galaretkę i od razu zaczynamy miksować. Pianka powstaje po kilkunastu minutach miksowania, gdy galaretka całkowicie wystygnie.
    Piankę łączymy z 200 ml. ubitej, schłodzonej śmietanki i dokładnie miksujemy.
    Drugą piankę przygotowujemy analogicznie.

    Biszkopt kroimy w poprzek na dwie równe części. Na spód wylewamy jedną piankę i układamy na niej maliny i jeżyny. Wstawiamy na kilka minut do lodówki aż pianka się zetnie.
    Wylewamy drugą piankę i kładziemy na nią drugą część biszkopta.
    Na wierzch wylewamy 300 ml. ubitej na sztywno śmietanki i układamy truskawki i jagody.

    Wstawiamy do lodówki na ok. pół godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny Maliny Owoce Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować