Owocowe spring rollsy

0 (0 ocen)

  • 25 min

Ograniczona możliwością doboru składników oraz zainspirowana kuchnią azjatycką stworzyłam lekkie, zdrowe i oryginalne spring rollsy z aksamitnym mascarpone, puszystym koglem-moglem oraz przełamującą słodycz lekko kwaskową czerwoną porzeczką.

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    (zestaw b )

    1 jajko
    150 g serka mascarpone
    100g czerwonej porzeczki (lub innych sezonowych owoców)

    Składnik dodatkowy:
    5 płatów papieru ryżowego

    Składniki robocze:
    3 łyżeczki cukru

    Dekoracja:
    listki mięty
    nasiona chia


Owocowe spring rollsy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-15xvfxo 1. Porzeczki myjemy i osuszamy.Jajko ubić z cukrem na puszystą i jednolitą masę. Płat papieru ryżowego zamoczyć przez ok.10 sekund w misce z wodą, następnie ułożyć na desce i nałożyć na środku niego ok.1 czubatej łyżki serka mascarpone i rozsmarować.
  • image-1ile6br 2. Następnie na mascarpone nałożyć cienką warstwę ubitej masy jajecznej.
  • image-16h4n36 3. A na samym końcu ułożyć porzeczki.
  • image-0nk9jj6 4. Na tak przygotowany farsz należy zagiąć boczne brzegi papieru i przykryć je brzegiem dolnym.
  • image-0w87e30 5. Na końcu zwinąć w rulonik.
  • image-0hyfw99 6. Ozdobić ziarenkami chia i listkami mięty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy