Owocowe roladki drożdżowe

0 (0 ocen)

uwielbiam drożdżówki

Składniki:

  • Ciasto:
    25 g drożdży,
    100 ml ciepłego mleka,
    3 łyżki cukru,
    szczypta soli,
    ok. 250 g mąki,
    1 jajko,
    100 g rozpuszczonej margaryny

    Masa owocowa:
    ½ słoika dżemu brzoskwiniowego,
    1 jabłko,
    ½ łyżeczki cynamonu

    Kruszonka:
    3 łyżki masła,
    2 łyżki wiórek kokosowych,
    3 łyżki cukru,
    2 łyżki mąki

Owocowe roladki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże kruszymy w dużej misce, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy cukier i sól, mieszamy i odstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy mąkę, jajko i wystudzoną margarynę. Zagniatamy ciasto. Wałkujemy cienko w prostokąt. Jabłko obieramy, usuwamy pestki, kroimy w kostkę. Ciasto smarujemy dżemem, posypujemy jabłkami i cynamonem. Zawijamy szerszy bok do środka z 1 i 2 strony, tniemy w 2-3 cm paski,układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Odstawiamy na 25 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Posypujemy kruszonką. Pieczemy w 180 stopniach 15-18 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy