Owocowe rogale

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Puszyste, delikatne krucho- drożdżowe ciasto, które chowa w sobie soczystą truskawkę i słodką brzoskwinie. Posypane kruszonką, która po upieczeniu delikatnie chrupie.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • CIASTO

    - kostka masła
    - 3 szklanki mąki pszennej
    - 1 szklanki mleka
    - 1/2 kostki drożdży
    - 6 łyżek cukru

    KRUSZONKA

    - 1/2 szklanki mąki pszennej
    - 30g margaryny zwykłej
    - 3 łyzki cukru

    DODATKOWO

    - 300g brzoskwiń
    - 200g truskawek (ja użyłam mrożonych)
    - 1 jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Ciasta Rogale Rogaliki

Owocowe rogale - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO
    1. Masło z mlekiem podgrzewać na małym palniku aż masło się rozpuści. Ostudzić.
    2. Drożdże rozpuścić z 6 łyżkami cukru. Dodać do ostudzonego mleka z masłem. Następnie dodać mąkę i zarobić ciasto. Odstawić na 30 minut.

    NADZIENIE OWOCOWE
    1. Do rondliczka wlać 1/2 szklanki wody i wsypać 1/2 szklanki cukru. Podgrzewać na ogniu przez 10 minut, następnie dodać truskawki i pozostawić na ogniu na 20 minut. Ostudzić.
    2. Tak samo przygotować brzoskwinie, które wcześniej należy pokroić na 2 cm kawałki.

    KRUSZONKA
    1. Wszystkie składniki umieścić w misce i delikatnie ugniatać palcami, aż powstanie kruszonka.

    PRZYGOTOWANIE
    1. Połowę ciasta rozwałkować na prostokąt i pokroić w trójkąty. Na każdy wyłożyć po łyżeczce truskawek i zwijać od szerszego końca.
    2. Tak samo przygotować rogaliki z brzoskwinią, układając po jednym plasterku.
    3. Rogaliki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.
    4. Rogaliki wykładać na blachę i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować