Puszyste, delikatne krucho- drożdżowe ciasto, które chowa w sobie soczystą truskawkę i słodką brzoskwinie. Posypane kruszonką, która po upieczeniu delikatnie chrupie.
Owocowe rogale - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO
1. Masło z mlekiem podgrzewać na małym palniku aż masło się rozpuści. Ostudzić.
2. Drożdże rozpuścić z 6 łyżkami cukru. Dodać do ostudzonego mleka z masłem. Następnie dodać mąkę i zarobić ciasto. Odstawić na 30 minut.
NADZIENIE OWOCOWE
1. Do rondliczka wlać 1/2 szklanki wody i wsypać 1/2 szklanki cukru. Podgrzewać na ogniu przez 10 minut, następnie dodać truskawki i pozostawić na ogniu na 20 minut. Ostudzić.
2. Tak samo przygotować brzoskwinie, które wcześniej należy pokroić na 2 cm kawałki.
KRUSZONKA
1. Wszystkie składniki umieścić w misce i delikatnie ugniatać palcami, aż powstanie kruszonka.
PRZYGOTOWANIE
1. Połowę ciasta rozwałkować na prostokąt i pokroić w trójkąty. Na każdy wyłożyć po łyżeczce truskawek i zwijać od szerszego końca.
2. Tak samo przygotować rogaliki z brzoskwinią, układając po jednym plasterku.
3. Rogaliki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.
4. Rogaliki wykładać na blachę i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
Komentarze