Owocowe muffiny z kokosową kruszonką

0 (0 ocen)

Pyszne i szybkie w przygotowaniu, np.na wizytę niespodziewanych gości.Piekłam je do przedszkola na Dzień Mamy :)

Składniki:

  • ciasto: 2 szklanki mąki
    pół szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    pół łyżeczki sody
    pół szklanki maślanki
    2 jajka
    100g masła
    szczypta soli
    200-300g dowolnych owoców (jabłka, maliny, wiśnie,truskawki)

    kruszonka: 3 łyżki masła
    pół szklanki mąki
    łyżka cukru pudru
    3 łyżki wiórków kokosowych

Owocowe muffiny z kokosową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce wymieszać składniki suche: mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, oraz cukier i sól. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: roztopione i ostudzone masło, roztrzepane jajka i maślankę. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać do połączenia się składników.
  • 2. Silikonowe foremki powkładać do formy na muffiny. Do każdej wlać ciasto na wysokość 3/4 foremki. W ciasto powtykać po jednej malinie, wiśni, kawałku truskawki i jabłka.
  • przed pieczeniem 3. Z podanych składników zagnieść palcami kruszonkę i posypać wierzch muffinek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec 15-20 minut. Smacznego!

Porady

* z podanych składników wychodzi 12 sztuk

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy