Owocowe koperty z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Owoce myjemy, obieramy i kroimy do garnka na małe kawałki.
2.Do pokrojonych owoców dodajemy cukier waniliowy i całość podsmażamy w garnku, aż owoce puszczą sok i troszkę zmiękną około 10 minut.
3.Dodajemy 2 łyżki miodu. Całość mieszamy i zagęszczamy albo płatkami owsianymi albo mąką kukurydzianą.
4.Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na kwadraty 4x4 cm. Na każdy kwadracik kładziemy łyżeczkę wcześniej przesmażonych owoców. Rogi ciasta łączymy na środku.
5.Tak przygotowane koperty kładziemy na papierze do pieczenia i pieczemy 15 minut w 200 C w piekarniku, aż lekko się zarumienią.
Porady
Przesmażone owoce przestudzić wstawiając garnek do zimnej wody.
Pod koniec pieczenia można włączyć termoobieg, wtedy ciasto szybciej się zarumieni.
Komentarze