Owocowe koperty z ciasta francuskiego

0 (0 ocen)

  • 45 min

Owocowe koperty z ciasta francuskiego.

  • 45 min

Składniki:

  • *2 jabłka
    *2 gruszki
    *2 pomarańcze
    *2 opakowania ciasta francuskiego
    *miód
    *płatki owsiane lub mąka kukurydziana
    *cukier waniliowy

Owocowe koperty z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce myjemy, obieramy i kroimy do garnka na małe kawałki.
  • 2. Do pokrojonych owoców dodajemy cukier waniliowy i całość podsmażamy w garnku, aż owoce puszczą sok i troszkę zmiękną około 10 minut.
  • image-0fembgo 3. Dodajemy 2 łyżki miodu. Całość mieszamy i zagęszczamy albo płatkami owsianymi albo mąką kukurydzianą.
  • 4. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na kwadraty 4x4 cm. Na każdy kwadracik kładziemy łyżeczkę wcześniej przesmażonych owoców. Rogi ciasta łączymy na środku.
  • 5. Tak przygotowane koperty kładziemy na papierze do pieczenia i pieczemy 15 minut w 200 C w piekarniku, aż lekko się zarumienią.

Porady

Przesmażone owoce przestudzić wstawiając garnek do zimnej wody. Pod koniec pieczenia można włączyć termoobieg, wtedy ciasto szybciej się zarumieni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy