Owocowe ciasto z biszkoptem

0 (0 ocen)

  • 50 min

Moja kombinacja

  • 50 min

Składniki:

  • 4 jajka
    1 szklanka mąki
    1 szklanka cukru
    4 łyżki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    0.5 kg truskawek
    szklanka jagód
    żelatyna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Owocowe ciasto z biszkoptem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wyparzyć i wybić do naczynia oddzielając żółtka od białka.Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Ubijamy do momentu aż ubita piana po odwróceniu naczynia nie wypłynie. Dodajemy żółtka, olej, cukier proszek do pieczenia oraz mąkę. Przygotowane ciasto wlewamy w foremkę i pieczemy w piekarniku przez 35 minut.
    Truskawki myjemy obieramy i dusimy w naczyniu aż puszczą sok, zasypujemy taką ilością cukru aż będą słodkie, do tego dodajemy jagody i gotujemy przez 5 minut.
    Do kubeczka wsypujemy 4 łyżki żelatyny i zalewamy wrzątkiem ciągle mieszając. Kiedy owoce ostygną a żelatyna zacznie nam gęstnieć wlewamy ją do owoców i mieszamy całość. Opcjonalnie kiedy masa owocowa będzie niewystarczająco gęsta ponawiamy czynność z żelatyną dodając ją do masy . Masę odkładamy do chłodnego miejsca i pozwalamy jej zgęstnieć.
    Gotowy ostygnięty biszkopt dzielimy na dwie części przekładając gęstą masą owocową w środek i na wierzch.
    Dekorujemy truskawkami i jadodami

Porady

Do masy możemy dodać maliny lb truskawki zastąpić malinami. Możemy również dokładać inne swoje ulubione owoce

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować