Owocowe ciasto z biszkoptem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka wyparzyć i wybić do naczynia oddzielając żółtka od białka.Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Ubijamy do momentu aż ubita piana po odwróceniu naczynia nie wypłynie. Dodajemy żółtka, olej, cukier proszek do pieczenia oraz mąkę. Przygotowane ciasto wlewamy w foremkę i pieczemy w piekarniku przez 35 minut.
Truskawki myjemy obieramy i dusimy w naczyniu aż puszczą sok, zasypujemy taką ilością cukru aż będą słodkie, do tego dodajemy jagody i gotujemy przez 5 minut.
Do kubeczka wsypujemy 4 łyżki żelatyny i zalewamy wrzątkiem ciągle mieszając. Kiedy owoce ostygną a żelatyna zacznie nam gęstnieć wlewamy ją do owoców i mieszamy całość. Opcjonalnie kiedy masa owocowa będzie niewystarczająco gęsta ponawiamy czynność z żelatyną dodając ją do masy . Masę odkładamy do chłodnego miejsca i pozwalamy jej zgęstnieć.
Gotowy ostygnięty biszkopt dzielimy na dwie części przekładając gęstą masą owocową w środek i na wierzch.
Dekorujemy truskawkami i jadodami
Porady
Do masy możemy dodać maliny lb truskawki zastąpić malinami. Możemy również dokładać inne swoje ulubione owoce
Komentarze