Owocowe ciasto migdałowe z białek

0 (0 ocen)

  • Łatwy

cierpię na nadmiar białek w zamrażalniku i szukam pomysłów na ciasto i tak trafiłam na wątek o utylizacji białek na Galerii Potraw i przepis na ciasto z wiśniami i migdałami. Podaje ze zmianami.

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 105 gramów
    - masło: 247 gramów
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - sól: 1 szczypta
    - białka: 6 sztuk
    - mielone migdały: 100 gramów
    - bułka tarta: 50 gramów
    - cukier: 240 gramów
    - truskawki świeże bez szypułek: 250 gramów
    - mrożonka owocowa leśna: 100 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Owocowe ciasto migdałowe z białek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać do 180st C. Tortownicę 24 cm wysmarować masłem i posypać mąką.
    Truskawki umyć, odsączyć, większe pokroić na pół. Mieszankę owocową rozmrozić, odlać sok, posypać łyżką mąki ziemniaczanej, lekko obtoczyć (żeby się nie rozpadły w cieście).
  • 2. Masło rozpuścić i przestudzić. W misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem, cukrem, bułką i migdałami. Dolać masło i wymieszać wszystko mikserem. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i wymieszać delikatnie z ciastem.
  • Ciasto owocowe z białek 3. Masę wylać na dno tortownicy, wyłożyć na nią równomiernie owoce. Piec ok. 45 min. do suchego patyczka. Gdy ostygnie wyjąć i posypać cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować