Owocowa sałatka z kulkami i sosem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Połączenie owoców, migdałowych kulek i czekoladowego sosu pycha.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 80-100 g płatków migdałowych
    150 g serka
    8 sztuk podłużnych biszkoptów
    20 g cukru pudru (1 łyżka z górką)
    3 łyżki zaparzonej kawy

    SKŁADNIKI NA SOS:

    100 g gorzkiej czekolady
    150 ml śmietanki 30%
    3 łyżki zaparzonej kawy

    POZOSTAŁE SKŁADNIKI:

    1 szklanki malin
    1 szklanki borówek
    1 brzoskwinia
    30 dkg truskawek
    listki mięty do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Owocowa sałatka z kulkami i sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki migdałowe siekamy drobno nożem. Biszkopty mielimy blenderem, dodajemy kawę i ponownie miksujemy. Całość łączymy z serkiem oraz cukrem pudrem. Masę schładzamy, robimy kuleczki i obtaczamy je w posiekanych płatkach migdałowych. Przygotowane kuleczki układamy na talerzyku, a następnie chłodzimy 20 minut.
    Przygotowujemy sos. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Podgrzewamy śmietankę, a następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Całość mieszamy energicznie aż powstanie gładka masa. Na koniec dolewamy kawę i ponownie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Gotowy sos przelewamy do miseczki.
    Brzoskwinię obieramy i kroimy w kostkę. Borówki, maliny i brzoskwinię, truskawki układamy naprzemiennie na talerzach razem z kulkami serowymi, dekorujemy listkami mięty i podajemy z sosem czekoladowym najlepiej jeszcze lekko ciepłym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować