Owocowa rolada

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Dziś proponuję Wam szybką roladę z owocami.
Owoców w tym roku jest mnóstwo bo obrodziły, więc można je wykorzystać do słodkich wypieków.
Polecam więc upiec takie słodkości.

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 8 jajek
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    6 łyżek mąki tortowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3/4 szk cukru
    2 duże brzoskwinie
    1 szk borówek
    5 dużych jabłek
    cukier puder do posypania

Owocowa rolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Głębszą blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia.
    Owoce ( jabłka i brzoskwinie ) pokroić na kawałki.
    Rozłożyć je w blaszce i posypać borówkami.
    Lekko oprószyć mąką.
    Białka ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku a potem porcjami dodawać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać.
    Ciasto wyłożyć na owocach i wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
    Potem wyjąć blaszkę z piekarnika, położyć ściereczkę i drugą blachę i delikatnie obrócić.
    Zdjąć papier i zwinąć w ściereczkę roladę, wystudzić.
    Odwinąć roladę i posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy