Owocowa pyszność - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO CZEKOLADOWE
Składniki suche łączymy razem, a w osobnym naczyniu łączymy wszystkie składniki mokre. Następnie przelewamy składniki mokre do suchych. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę czekoladę. Mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wykładamy do podłużnej formy. Wykładamy pokrojone w ćwiartki truskawki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez ok. 20 -25 minut. Studzimy.
2.KREM MALINOWY
1 1/2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. W osobnym naczyniu mieszamy 1/2 szklanki mleka z mąkami i 2 żółtkami i wlewamy jak mleko zacznie się gotować. Mieszamy aż zgęstnieje. Studzimy.
Maliny stawiamy na ogniu i gotujemy aż woda i sok się wygotują, przez ok 15 minut. Następnie przecieramy przez sitko.
Masło ucieramy do uzyskania puszystej masy. Dodajemy stopniowo budyń. Mieszamy, następnie dodajemy zimny mus i jeszcze chwilę mieszamy.
Krem wykładamy na zimny spód.
3.Truskawki wykładamy na krem malinowy. Tort najlepiej smakuje lekko schłodzony.
Smacznego!
Komentarze