Owocowa pokusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy z cukrem, żółtka rozcieramy z proszkiem do pieczenia, łączymy z ubitą pianą z białek i mieszamy z mąką. Wylewamy na dużą blachę i pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
2.Obieramy jabłka, kroimy w grube plastry i blanszujemy w wodzie z cukrem. Następnie wykładamy nimi upieczony biszkopt. Na jabłka kładziemy brzoskwinie i kiwi pokrojone w plasterki. Gotujemy 2 budynie śmietankowe na kompocie z jabłek (jedną szklankę kompotu można zamienić na szklankę syropu z brzoskwiń), po czym gorącym budyniem zalewamy owoce.
3.W rondlu teflonowym roztapiamy kostkę margaryny ze szklanką cukru, dodajemy wiórki i mieszamy na małym ogniu. Po przestudzeniu dodajemy 2 całe jajka i miksujemy. Krokant wylewamy na budyń z owocami. Pieczemy jeszcze 30 minut. Ciasto podajemy mocno schłodzone.
Komentarze