Owocowa Pokusa

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Ciasto nadaje się na każdą okazję, nie jest bardzo słodkie, przy tym bardzo wykwintne.

  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka: 4 sztuki
    - cukier: 1 szklanka
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - mąka: 1 szklanka

    - puszka brzoskwiń: 2 sztuki
    - jabłko: 4 sztuki
    - kiwi: 6 sztuk
    - budyń śmietankowy: 2 sztuki
    - cukier: 5 łyżek
    - woda: 4 szklanki

    - margaryna: 1 sztuka
    - cukier: 1 szklanka
    - wiórki kokosowe: 200 gramów
    - jajka: 2 sztuki

Owocowa pokusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy z cukrem, żółtka rozcieramy z proszkiem do pieczenia, łączymy z ubitą pianą z białek i mieszamy z mąką. Wylewamy na dużą blachę i pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
  • 2. Obieramy jabłka, kroimy w grube plastry i blanszujemy w wodzie z cukrem. Następnie wykładamy nimi upieczony biszkopt. Na jabłka kładziemy brzoskwinie i kiwi pokrojone w plasterki. Gotujemy 2 budynie śmietankowe na kompocie z jabłek (jedną szklankę kompotu można zamienić na szklankę syropu z brzoskwiń), po czym gorącym budyniem zalewamy owoce.
  • 3. W rondlu teflonowym roztapiamy kostkę margaryny ze szklanką cukru, dodajemy wiórki i mieszamy na małym ogniu. Po przestudzeniu dodajemy 2 całe jajka i miksujemy. Krokant wylewamy na budyń z owocami. Pieczemy jeszcze 30 minut. Ciasto podajemy mocno schłodzone.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy