OWOCOWA PIZZA Z KASZTANOWĄ KRUSZONKĄ

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pizza z owocami? Czemu nie! Ale nie jest to taka zwykł pizza, a bezglutenowa - z mąki ryżowej oraz owsianej. Do tego kruszonka z płatków kasztanowych, no i oczywiście owoce - u mnie: jabłka oraz mango.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka mąki z brązowego ryżu
    1 szklanka mąki owsianej (bezglutenowej)
    1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
    20 g świeżych drożdży
    1 szklanka mleka
    1 jajko
    1 łyżeczka cukru brązowego
    2 łyżki syropu klonowego
    2-3 łyżki oliwy
    szczypta soli
    Nadzienie:
    1 mango
    2 jabłka
    50 g gorzkiej czekolady
    garść orzechów włoskich
    Kruszonka:
    2 szklanki płatków z kasztanów jadalnych
    3-4 łyżki mąki owsianej (bezglutenowej)
    3 łyżki oleju kokosowego
    3 łyżki syropu klonowego
    1/2 łyżeczki cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pizza

Owocowa pizza z kasztanową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mleko lekko podgrzewamy do temp. ok. 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy cukier oraz pokruszone drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 min., aby wyrósł.
    W misce mieszamy mąkę ryżową z mąką owsianą, mąką ziemniaczaną i szczyptą soli. Dodajemy zaczyn, jajko, syrop klonowy oraz oliwę. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Gdy ciasto jest zbyt suche dodajemy trochę ciepłej wody, a gdy zbyt klejące to dodajemy mąki owsianej. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 min. Po tym czasie, ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy kształt koło o średnicy około 30 cm.
  • 2. Nadzienie:
    Jabłka obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Mango obieramy ze skóry, usuwamy pestkę i również kroimy w kostkę. Orzechy włoskie drobno siekamy. Czekoladę gorzką kroimy w drobną kostkę.
    Na przygotowany spód pizzy wykładamy kawałki jabłka oraz mango i posypujemy posiekanymi orzechami oraz czekoladą.
  • 3. Kruszonka:
    Do rozdrabniacza wsypujemy płatki z kasztanów i dodajemy olej kokosowy oraz syrop klonowy. Blendujemy, aż składniki się połączą. Przekładamy do miski, dodajemy mąkę owsianą oraz cynamon i wyrabiamy kruszonkę w dłoniach.
    Gotową kruszonką posypujemy owoce na pizzy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-35 min. Podajemy na ciepło lub zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Mango Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować