Pizza z owocami? Czemu nie! Ale nie jest to taka zwykł pizza, a bezglutenowa - z mąki ryżowej oraz owsianej. Do tego kruszonka z płatków kasztanowych, no i oczywiście owoce - u mnie: jabłka oraz mango.
Owocowa pizza z kasztanową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mleko lekko podgrzewamy do temp. ok. 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy cukier oraz pokruszone drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 min., aby wyrósł.
W misce mieszamy mąkę ryżową z mąką owsianą, mąką ziemniaczaną i szczyptą soli. Dodajemy zaczyn, jajko, syrop klonowy oraz oliwę. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Gdy ciasto jest zbyt suche dodajemy trochę ciepłej wody, a gdy zbyt klejące to dodajemy mąki owsianej. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 min. Po tym czasie, ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy kształt koło o średnicy około 30 cm.
2.Nadzienie:
Jabłka obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Mango obieramy ze skóry, usuwamy pestkę i również kroimy w kostkę. Orzechy włoskie drobno siekamy. Czekoladę gorzką kroimy w drobną kostkę.
Na przygotowany spód pizzy wykładamy kawałki jabłka oraz mango i posypujemy posiekanymi orzechami oraz czekoladą.
3.Kruszonka:
Do rozdrabniacza wsypujemy płatki z kasztanów i dodajemy olej kokosowy oraz syrop klonowy. Blendujemy, aż składniki się połączą. Przekładamy do miski, dodajemy mąkę owsianą oraz cynamon i wyrabiamy kruszonkę w dłoniach.
Gotową kruszonką posypujemy owoce na pizzy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-35 min. Podajemy na ciepło lub zimno.
Komentarze