Owocowa mgiełka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy żółtka oraz cukier. Nie przerywając ubijania dodajemy olej, mąkę, ocet, proszek do pieczenia oraz barwnik. Ciasto przelewamy na blaszkę o wymiarach 35cm x 22cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Przestudzony biszkopt smarujemy dżemem wiśniowym.
2. Żelatynę rozpuszczamy w ½ szklanki wrzącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno razem z śmietan fixem. Dodajemy cukry waniliowe oraz tężejącą żelatynę. Ubijamy. Masę wykładamy na biszkopt. Wyrównujemy i odstawiamy do stężenia.
3. Truskawki obieramy z szypułek. Winogron obieramy z kiści. Owoce układamy na masie śmietanowej. Galaretki rozpuszczamy w 1 litrze wrzącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Tężejącą galaretkę wylewamy na owoce na cieście. Ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki.
Komentarze