Owocowa Mgiełka

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto dla prawdziwych smakoszy. Jest lekkie i orzeźwiające.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 jajka,
    ½ szklanki cukru,
    4 łyżki oleju,
    1 szklanka mąki,
    ½ łyżki proszku do pieczenia,
    ½ łyżki octu,
    1 łyżeczka barwnika czerwonego w proszku,
    Masa śmietanowa:
    500 ml śmietany 30%,
    2 opakowania śmietan fixu,
    2 opakowania cukru waniliowego,
    ½ szklanki wody,
    1 łyżka żelatyny,
    Dodatkowo:
    ½ słoika dżemu wiśniowego,
    300g truskawek,
    1 kiść winogrona ciemnego,
    3 opakowania galaretki truskawkowej,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Galaretki

Owocowa mgiełka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy żółtka oraz cukier. Nie przerywając ubijania dodajemy olej, mąkę, ocet, proszek do pieczenia oraz barwnik. Ciasto przelewamy na blaszkę o wymiarach 35cm x 22cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Przestudzony biszkopt smarujemy dżemem wiśniowym.
    2. Żelatynę rozpuszczamy w ½ szklanki wrzącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno razem z śmietan fixem. Dodajemy cukry waniliowe oraz tężejącą żelatynę. Ubijamy. Masę wykładamy na biszkopt. Wyrównujemy i odstawiamy do stężenia.
    3. Truskawki obieramy z szypułek. Winogron obieramy z kiści. Owoce układamy na masie śmietanowej. Galaretki rozpuszczamy w 1 litrze wrzącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Tężejącą galaretkę wylewamy na owoce na cieście. Ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować