Ten kolorowy deserek idealnie sprawdzi się na przyjęciu dla dzieci, ale nie tylko. Deser nie wymaga pieczenia, a co do użytych owoców, każdy może stworzy tutaj swoją ulubioną kompozycję. Idealnie sprawdzą się tutaj maliny, porzeczka itp.
Owocowa chatka baby jagi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brzoskwinie odsączamy z syropu. Odsączone kroimy na mniejsze części i przekładamy do miski. Dodajemy do nich około ¼ szklanki syropu i całość miksujemy.
Gotowy mus podgrzewamy. W ciepłym rozpuszczamy żelatynę. Całość pozostawiamy do ostygnięcia.
2.Na deseczce lub tatce rozkładamy warstwę herbatników wykonując prostokąt. Krótszy bok to 3 herbatniki, a dłuższy to 7 herbatników. Na tak przygotowane ciastka wykładamy tężejące brzoskwinie.
3.Przykrywamy je drugą warstwą herbatnikową. Całość odstawiamy do zastygnięcia w chłodne miejsce.
Między czasie przygotowujemy krem mascarpone oraz potrzebne owoce.
4.KREM
Żółtka ucieramy z 2 łyżkami cukru pudru. Oddzielnie ubijamy białko. Serek przekładamy do miski i ucieramy go z masą żółtkową. Pod koniec wtłaczamy do niego pianę z białka. Około 1/3 kremu pozostawiamy na wykończenie wierzchu, a do pozostałej części dodajemy jagody.
5.Zastygnięty „placek herbatnikowy” dzielimy wzdłuż na 3 części. Poszczególne pasy układamy koło siebie na foli spożywczej. Na środkowy pas wykładamy delikatną warstwę kremu. Na kremie wykonujemy truskawkowy pas (układając truskawki wzdłuż koło siebie).
6.Tak ułożone truskawki przykrywamy warstwą kremu z jagodami.
7.Po nałożeniu kremu formujemy chatkę, podnosząc folię z obu stron . Dzięki temu unosimy boczne „ścianki herbatnikowe”. Staramy połączyć się je w górze chatki, dobrze dociskając. Chatkę zawijamy w folię i pozostawiamy do chłodu by serek stężał.
Zastygnięty deser dowolnie dekorujemy.
Z rozpuszczonej mlecznej czekolady proponuję wykonać dachówkę. Wzdłuż domku wyciskamy pozostałą część kremu. Na kremie układamy dowolne owoce. Całość dekorujemy dodatkowo stokrotkami i delikatnie oprószamy cynamonem.
Gotowe:):):)
Komentarze