Owocowa chatka baby Jagi

  • wyświetlono: 828 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Ten kolorowy deserek idealnie sprawdzi się na przyjęciu dla dzieci, ale nie tylko. Deser nie wymaga pieczenia, a co do użytych owoców, każdy może stworzy tutaj swoją ulubioną kompozycję. Idealnie sprawdzą się tutaj maliny, porzeczka itp.

Jaga85

Składniki

Składniki podstawowe:
• 500 gram serka mascarpone,
• 4 żółtka,
• 1 jajko,
• Około ¾ szklanki jagód,
• Około 120 gram truskawek,
• Brzoskwinie w puszce (1 puszka)
Składnik dodatkowy:
• 42 sztuki jasnych herbatników
Składniki robocze:
• 2 łyżki cukru pudru do smaku,
• 2 łyżeczki żelatyny,
• ¼ szklanki soku spod brzoskwiń
Dekoracja:
• Jagody, brzoskwinie, winogrono, truskawki,
• Kwiaty stokrotki,
• 0,5 tabliczki mlecznej czekolady,
• Cynamon do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Owocowa chatka baby Jagi

  • zmiksowane brzoskwinie1. Brzoskwinie odsączamy z syropu. Odsączone kroimy na mniejsze części i przekładamy do miski. Dodajemy do nich około ¼ szklanki syropu i całość miksujemy.
    Gotowy mus podgrzewamy. W ciepłym rozpuszczamy żelatynę. Całość pozostawiamy do ostygnięcia.
  • wyłożenie brzoskwiń2. Na deseczce lub tatce rozkładamy warstwę herbatników wykonując prostokąt. Krótszy bok to 3 herbatniki, a dłuższy to 7 herbatników. Na tak przygotowane ciastka wykładamy tężejące brzoskwinie.
  • wyłożenie drugiej warstwy herbatników3. Przykrywamy je drugą warstwą herbatnikową. Całość odstawiamy do zastygnięcia w chłodne miejsce.
    Między czasie przygotowujemy krem mascarpone oraz potrzebne owoce.

  • dodanie jagód do kremu4. KREM
    Żółtka ucieramy z 2 łyżkami cukru pudru. Oddzielnie ubijamy białko. Serek przekładamy do miski i ucieramy go z masą żółtkową. Pod koniec wtłaczamy do niego pianę z białka. Około 1/3 kremu pozostawiamy na wykończenie wierzchu, a do pozostałej części dodajemy jagody.
  • wyłożenie truskawek5. Zastygnięty „placek herbatnikowy” dzielimy wzdłuż na 3 części. Poszczególne pasy układamy koło siebie na foli spożywczej. Na środkowy pas wykładamy delikatną warstwę kremu. Na kremie wykonujemy truskawkowy pas (układając truskawki wzdłuż koło siebie).
  • wyłożenie kremu z jagodami6. Tak ułożone truskawki przykrywamy warstwą kremu z jagodami.
  • formowanie7. Po nałożeniu kremu formujemy chatkę, podnosząc folię z obu stron . Dzięki temu unosimy boczne „ścianki herbatnikowe”. Staramy połączyć się je w górze chatki, dobrze dociskając. Chatkę zawijamy w folię i pozostawiamy do chłodu by serek stężał.
    Zastygnięty deser dowolnie dekorujemy.
    Z rozpuszczonej mlecznej czekolady proponuję wykonać dachówkę. Wzdłuż domku wyciskamy pozostałą część kremu. Na kremie układamy dowolne owoce. Całość dekorujemy dodatkowo stokrotkami i delikatnie oprószamy cynamonem.
    Gotowe:):):)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiTruskawkibrzoskwinieJagodyherbatnikikreatywne_gotowanie10

Komentarze

Podobne przepisy

Chatka Baby Jagi

Dodane przez: kama_152

Chatka Baby Jagi

Jak byłam mała to często mama robiła...

CHATKA BABY JAGI

Dodane przez: mzka

CHATKA BABY JAGI

Jako dziecko uwielbiałam to ciasto,...

Chatka Baby Jagi

Dodane przez: paula84

Chatka Baby Jagi

mój ulubiony sernik z dzieciństwa,...

Domek Baby jagi

Dodane przez: celkapatelka

Domek Baby Jagi

Moje ciasto z czasów dzieciństwa

Paluszki Baby Jagi

Dodane przez: akrobatka22

Paluszki Baby Jagi

Bardzo pomysłowe, kruche ciasteczka...

image-16hlidj

Dodane przez: sylwin03

Domek Baby Jagi

sernik bez pieczenia

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE