Owocowa Chatka Baby Jagi

4.5 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Rolada serowa z orzeźwiającymi owocami, łatwa do wykonania, przygotowana bez pieczenia, na chrupiących herbatnikach, jest świetną alternatywą klasycznego ciasta na bazie sera. Doskonała słodkość dla fanów owocowych ciast, sprawdzi się na każdym spotkaniu przy małej czarnej.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Masa serowa:
    750g białego sera półtłustego (trzykrotnie zmielonego)
    250g masła extra
    150g cukru pudru
    1 łyżka aromatu waniliowego

    Mus owocowy:
    350g mieszanki owocowej mrożonej
    100ml wody
    1 galaretka truskawkowa

    Polewa:
    100g białej czekolady
    200g śmietany 30%
    50g miodu
    10g żelatyny namoczonej w 80ml wody
    2 łyżka masła

    Dodatkowo:
    42 sztuki twardych herbatników
    Owoców do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy

Owocowa chatka baby jagi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mus owocowy:
    Owoce odmrozić, przełożyć do rondelka, dodać wodę i zagotować. Wsypać galaretkę i zmiksować blenderem (nie gotować). Mus pozostawić do lekkiego stężenia.
  • 2. Masa serowa:
    Masło z cukrem utrzeć na puch, następnie dodawać stopniowo zmielony ser i cały czas ucierać aż masa serowa będzie gładka, na samym końcu dodać aromat waniliowy i całość dokładnie wymieszać.
  • 3. Składanie ciasta:
    Herbatniki ułożyć na folii aluminiowej w 3 rzędach po 7 sztuk, jeden obok drugiego. Następnie wylać tężejący mus owocowy (7 łyżek musu zostawić na środek ciasta) i przykryć kolejną warstwą herbatników (3 rzędy po 7 sztuk). Wstawić do lodówki na około 30 minut.
    Po tym czasie na herbatniki wyłożyć masę serową, przez środek za pomocą łyżki zrobić rowek i wylać pozostałą część musu owocowego.
    Następnie pierwszy i trzeci rząd herbatników złożyć razem w taki sposób aby utworzyły trójkąt. Górę wygładzić, docisnąć herbatniki i zawinąć folią aluminiową. Wstawić do lodówki na około 2 godziny, a najlepiej na cała noc.
  • 4. Polewa:
    Żelatynę namoczyć w wodzie i pozostawić do napęcznienia. Śmietanę zagotować z miodem, zdjąć z palnika, dodać połamaną w kostki czekoladę, wymieszać i dodać napęczniałą żelatynę, po czym całość dokładnie wymieszać.
  • 5. Gotowe ciasto polać polewą i udekorować owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować