REKLAMA

Deser z biszkoptem

wyświetlono: 975 | dodany do książki kucharskiej: 7 | polecenia: 0

efektowny, lekki deser

opublikowany: 27.10.2012
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • BISZKOPT:
    5 jajek
    1 szkl. cukru
    1/2 szkl. maki tortowej
    1/2 szkl. maki ziemniaczanej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    OWOCOWA PIANKA:
    0,75 l jogurtu naturalnego
    3/4 szkl. cukru pudru
    3 czerwone galaretki
    dowolny dżem
    owoce (ilość według uznania, ja dałam ok. 2 szklanki malin)
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Ubić pianę z białek na sztywno, dodać cukier, a gdy się rozpuści dodawać kolejno żółtka i miksować do powstania jednolitej masy. Dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszając łyżką. Wylać na wyłożoną pergaminem blachę (25x40cm). Piec w temp. 170*C przez około 25-30 min.
  • 2. Po wyjęciu biszkopta z piekarnika, wyłożyć go na ściereczkę, posypaną kryształkami cukru (zapobiega to oderwaniu się lepkiej warstwy z biszkopta), zerwać papier i posmarować biszkopt dżemem. Ściśle zwinąć biszkopt w roladę i odstawić do wystygnięcia*. Jak rolada będzie już w miarę trwała, pokroić ją na kromki o grubości ok. 1cm (mi wyszło 16 kromek)
  • 3. Rozpuścić galaretki w 0,7 litra wody i ostudzić. Jogurty zmiksować z cukrem pudrem, dodać do tego ostudzone, tężejące galaretki oraz owoce** i wymieszać.
  • Owocowa bomba 4. Okrągłą, dużą miskę wyłożyć od środka folią spożywczą (albo aluminiową) a następnie 11-12 kromkami rolady. Na to wylewamy tężejącą masę jogurtową i kładziemy na nią resztę kromek rolady. Odstawiamy, żeby nasza owocowa bomba się związała. Następnie przykładamy do niej dno tortownicy, obracamy do góry nogami i zdejmujemy miskę z folią. Ciasto należy przechowywać w chłodnym miejscu.

Notka redakcyjna

PPWS_06-2015

Porady

* Taką roladę najlepiej zrobić dzień wcześniej. Roladę warto zawinąć w ściereczkę albo folię, dzięki temu będzie bardziej zwarta. ** Żeby masa jogurtowa szybciej stężała dodaję zazwyczaj mrożonych owoców.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: juchab juchab

Sernik pod biszkoptem

Miękki biszkopt pieczony razem z puszystym sernikiem, a to wszystko wieńczy aksamitna pianka śmietanowa!

kategoria: Desery opublikowany: 07.10.2014 | wyświetlono: 21088 Książki kucharskie: 37 | Polecenia: 1
Dodane przez: Skotka IMG_4402

Sernik z biszkoptem

Bardzo smaczny, z polewą czekoladową w środku. Ciasto na każdą okazję.

kategoria: serniki Desery biszkopty opublikowany: 11.11.2014 | wyświetlono: 8187 Książki kucharskie: 60 | Polecenia: 2

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE