Owoce zapiekane w kremie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Miłośnikiem owoców zapiekanych w kremie jest moja kuzynka Ala :)

  • 60 min

Składniki:

  • 0,5 kg gruszek lub śliwek
    1 łyżka stołowa mąki
    2 l mleka
    1 cukier waniliowy
    3 dag margaryny
    3 jajka
    2 łyżki stołowe cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Owoce zapiekane w kremie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce gotujemy na półmiękko w osłodzonej wodzie , następnie odcedzamy. Mąkę mieszamy na gładko z połową mleka i ciągle mieszamy .Zalewamy resztę gorącego mleka. Dodajemy cukier i podgrzewamy, aż mleko zgęstnieje. Wtedy, zdejmujemy naczynie z ognia. Dodajemy margarynę- nie przerywając mieszania - 3 żółtka. Gdy krem wystygnie, wlewamy go do naczynia ogniotrwałego , po czym wkładamy owoce. Białka ubijamy na pianę z dodatkiem pudru i przykrywamy nią owoce. Pieczemy je 10 minut w średnio gorącym piekarniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować