Owoce w szampańskiej galaretce

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Alternatywa dla deserów. Dwa w jednym - słodko i bąbelkowo!

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - szampan lub wino musujące półsłodkie: 0.75 litra
    - żelatyna spożywcza: 3 łyżki
    - cukier: 4 łyżki
    - likier np wiśniowy: 3 łyżki
    - owoce sezonowe różne: 3 szklanki
    - śmietana 30%: 250 mililitrów
    - cukier puder: 3 łyżki

Owoce w szampańskiej galaretce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Owoce w szampanie 1. - Żelatynę zalać 1/3 szklanki zimnej wody.
    - Likier, cukier i odrobinę szampana zagotować i rozpuścić w tym namoczoną żelatynę, wymieszać z pozostałym szampanem.
    - Umyte owoce wsypać do większego naczynia szklanego, większe pokroić.
    - Ja użyłam białych winogron, borówki amerykańskiej, moreli, malin i brzoskwiń.
    - Zalać owoce szampanem, wstawić na kilka godzin do lodówki.
    - Przed podaniem ubić na sztywno śmietanę z cukrem pudrem, wyłożyć ją na wierzch galaretki. posypać owocami.

Komentarze

Podobne przepisy