owoce w kompocie na zimę

0 (0 ocen)

wspomnienie smaku dojrzałych owoców zimą. takie owoce nadają się do ciast i bezpośredniego spożycia albo do sporządzenia kompotu :) całe mnóstwo owoców można tak wekować

Składniki:

  • owoce: wiśnie, szklanki, mirabelki, gruszki, jabłka, truskawki, porzeczki, aronia itp

    zalewa to 1kg cukru na 2 litry wody

Owoce w kompocie na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. owoce oczyścić i ułożyć w słoikach a następnie zalać zimną zalewą i pasteryzować 5-10 min w zależności od rodzaju owocu.


    zalewę można robić słodszą jeśli owoce są kwaśniejsze albo jak ktoś lubi dużo słodsze.

    smacznego :)

Porady

oczywiście podstawową zalewę można urozmaicać dodając ulubione przyprawy np. cynamon albo wanilię albo mietę

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy