Owoce pod kruszonką - jabłko i gruszka

4 (4 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Mój ulubiony deser to szarlotka na ciepło z lodami. Nie jestem mistrzem ciast więc nie biorę się za to, ale znalazłam świetny substytut dla mojego faworyta!

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jabłek
    1 gruszka
    cynamon
    cukier wanilinowy
    masło
Wystaw ocenę:

4 (4 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Owoce pod kruszonką - jabłko i gruszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w talarki. Rozgrzewamy patelnie, dajemy masło, a następnie wrzucamy pokrojone jabłka. Dodajemy 2 łyżeczki cukru wanilinowego, cynamon (nie każdy lubi, więc według uznania). Dusimy ok. 5-10 min na wolnym ogniu.
    Tak przygotowane jabłka przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch kroimy gruszkę.
  • 2. Kruszonkę przygotowałam według przepisu Ani Starmach*

    100 g masła
    200 g mąki pszennej
    100 g cukru pudru lub zwykłego lub brązowego

    Składniki mieszamy, wsadzamy na 30 min do schłodzenia do lodówki.
    Następnie przesypujemy na owoce. Pieczemy ok. 20-30 min. Aż kruszonka się zarumieni.

Porady

Ilość kruszonki polecam dostosować do wielkości naszego naczynia. Owoce podawać z ulubionymi lodami oraz listkiem mięty

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować