owoce pod kruszonką

0 (0 ocen)

  • 50 min

ich przygotowanie to chwila, potem pozostaje tylko czekać

  • 50 min

Składniki:

  • 2 duże jabłka
    4- 5 śliwek
    2 łyżki soku z cytryny
    1/2 szklanki mąki
    1/4 kostki masła
    4 łyżki cukru

Owoce pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Ze śliwek usunąć pestki i pokroić na kawałki.
  • 2. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, ułożyć owoce i skropić sokiem z cytryny.
  • 3. Mąkę, cukier i zimne masło zagnieść na kruszonkę i posypać wierzch owoców.
  • 4. Piec około 50 minut w 180 stopniach.

Porady

Podany czas jest mocno orientacyjny, pieczemy aż kruszonka się zarumieni (może to być i 40 minut) u mnie to była prawie godzina (mam stary gazowy piekarnik). Możemy użyć innych ulubionych owoców.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy