Otrębowo-słonecznikowe naleśniki z suszonymi owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suszone owoce dokładnie myjemy wodą (możemy je nawet zalać wodą na pół godziny i później wypłukać). Sok jabłkowy wlewamy do garnka i zagotowujemy, dodajemy suszone owoce i korę cynamonową oraz ewentualnie imbir (lub bez - jeśli ktoś nie lubi). Wszystko gotujemy razem na małym ogniu, aż wyparuje prawie cały sok i zostanie lekko gęsty pyszny sos.
2.Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe razem ubijamy trzepaczką, jeśli ciasto będzie za rzadkie dosypujemy troszkę mąki. Smażymy na rozgrzanej patelni naleśniki z dwóch stron - ja smażę na patelni teflonowej bez tłuszczu.
3.Na suchej patelni prażymy nasiona słonecznika.
4.Gotowe naleśniki dowolnie zwijamy i polewamy sosem z owoców suszonych oraz posypujemy ugotowanymi owocami suszonymi i uprażonym słonecznikiem. Możemy przed zawinięciem posmarować naleśniki dowolnym kremem, masą itp. - ale ja nie smaruję je niczym, ponieważ sos z suszonych owoców oraz same owoce są słodkie i nie potrzeba już wg mnie dodatkowych doznań smakowych.....
Komentarze