Otrębowe rogaliki z oregano - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.50ml wody mieszamy z drożdżami, łyżeczką cukru i łyżką mąki i pozostawiamy na 15 minut. Miksujemy mąkę, rozczyn drożdżowy, sól, oregano, oliwę i resztę wody na gładkie ciasto. Zagniatamy elastyczne ciasto. Odkładamy na około 30minut w ciepłe miejsce.
2.Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego trójkąty, które następnie zwijamy zaczynając od podstawy trójkąta ku szczytowi. Zwinięte rogaliki formujemy na półokrągło. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy prze 15 minut w 190 stopniach C.
Porady
Zamiast oliwy z oliwek można użyć oliwy smakowej. Oregano również można zastąpić dobranym do własnego gustu ziołem. Rogaliki można posypać wg. upodobań sezamem, ziarnem słonecznika czy otrębami.
Komentarze