Otrębowe pierniczki z dżemem w wersji fit

4.5 (184 ocen)

Do świąt jeszcze troszkę czasu ale powoli "trenuję" wypieki w wersji light,żebym nie została bez smakołyków świątecznych mimo mojej diety,zapraszam:)

Składniki:

  • 6 czubatych łyżek otrąb pszennych - 40 g
    4 czubate łyżki otrąb owsianych- 40 g
    2 łyżeczki przyprawy do piernika
    1 łyżeczka sody
    1 łyżka mąki pszennej- 20 g
    1,5 łyżki kakao
    1 łyżka kawy rozpuszczalnej
    5 łyżeczek stevii
    1 jajko
    1 łyżka wody
    3 łyżeczki dżemu niskosłodzonego
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Otrębowe pierniczki z dżemem w wersji fit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0okgr9y 1. Otręby zmielić w blednerze ( proponuję to zrobić w dwóch partiach, wtedy dobrze się zmielą).
  • image-1wgp8dg 2. Do zmielonych otrąb ( przełożyć je do miski) dodać wszystkie pozostałe sypkie składniki.
  • image-1tlfwh8 3. Całość dobrze wymieszać.
  • image-1h008k9 4. Dodać jajko i całość zagnieść. Gdyby masa zbyt nie "lepiła" się do siebie, dodać odrobinę wody i dokończyć zagniatanie.
  • image-06q7cep 5. Ciasto rozwałkować( lekko podsypać mąką) na płat o grubości około 2-3 mm i wycinać dowolne kształty. W połowie kształtów wyciąć dziureczki.
  • image-17tw8hb 6. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 2 łyżki wody wymieszać z 2-3 kroplami aromatu migdałowego i posmarować pierniczki. Piec w 180 st około 12 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce.
  • image-0f86icp 7. Na całe ciasteczka nałożyć odrobinę dżemu i przykryć tym z dziurką. Odlożyć na 10 minut.

Porady

Z podanych wyszło mi 20 pierniczków, 10 składanych gwiazdek i 10 okrągłych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Jagody Suszone morele Amarantus

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować