Otrębowe bułeczki

0 (0 ocen)

Proste, mięciutkie i puszyste bułeczki otrębowe. Najlepsze tuż po przestygnięciu :) Polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    300 g mąki pszennej
    50 g otrębów owsianych
    2 łyżki oleju rzepakowego
    15 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    190 g ciepłej wody

    Dodatkowo:
    2 łyżki otrąb owsianych do obsypania bułeczek
    1 żółtko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Otrębowe bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w ¼ szkl. wody. Dodać szczyptę mąki oraz cukru, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrabiać około 5-7 minut, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić 60-90 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  • image-0us9lf9 2. Następnie ciasto krótko wyrobić rękami i podzielić na około 8 równych części. Z każdej zrobić wałek
  • image-0sy5mp5 3. Następnie luźny węzeł.
  • image-156nqk1 4. jeden z końców zwinąć od góry do dołu, a drugi od dołu do góry.
  • image-0mdjcd7 5. Bułeczki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 40-60 minut do wyrośnięcia.
  • image-00m94ft 6. Wyrośnięte bułki posmarować jajkiem oraz posypać otrębami.
  • image-1ujnkrc 7. Piec w 200st.C około 15-20 minut do zarumienienia.
  • image-1rg6t9l 8. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestygnięcia na kratce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Mąka pszenna Otręby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować