Oszukany ostrygi z Ozorków

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Super przekąska do piwa lub na imprezę

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:
    3 ozorki wieprzowe
    1 porcja włoszczyzny do rosołu
    Sól
    Nadzienie:
    Play śledzia matiasa
    5-6 filetów anchois
    1 surowe żółtko
    Łyżka posiekanej natki pietruszki
    Łyżka bułki tartej
    Sól
    Pieprz
    Panierka:
    Bułka tarta
    Jajko
    Tłuszcz do smażenia

Oszukany ostrygi z ozorków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Ozory ugotować z warzywami do miękkości, wyjąć obrać ze skórki i pokroić w długie skośne plastry. Nadzienie: śledzie i anchois drobno posiekać i utrzeć z żółtkiem, dodać natkę, pieprz ewentualnie sól. Całość wymieszać. Masą nasmarowac plastry śledzi, spiąć wykałaczką. Namoczyć w rozmąconym jajku i obtoczyć w bułce. Smażymy na rumiano na rozgrzanym tłuszczu.

Porady

Ozorki doskonale smakują z sosem chrzanowym i ulubioną surówką

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy