oszukaniec

4.5 (159 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Oszukaniec - ponieważ zawiera w sobie tylko 1 jajko. Pewnie pomyślicie, że jak to, że tylko jedno jajko? Tak. A smakuje jak jakieś wyśmienite ciacho z kremem. Polecam z czystym sumieniem. Najlepiej smakuje po nocnym leżakowaniu w lodówce.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Wielkość blaszki: 26x21 cm

    * ciasto:
    - 100g masła/margaryny
    - 1 szklanka mleka
    - 3/4 szklanki cukru
    - 2 szklanki mąki
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1 jajko
    - 2 łyżki kakao
    - 1-2 łyżki dżemu/konfitury (opcjonalnie)

    * krem:
    - 0,5 l mleka
    - 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 1,5 łyżki mąki pszennej
    - 1/3 szklanki cukru pudru
    - 200g masła
    - laska wanilii
    - rodzynki
    - 2 łyżki kakao

    * polewa:
    - 200g gorzkiej czekolady
    - 1-2 łyżki cukru
    - 2 łyżki masła
    - 200ml mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery

Oszukaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Masło rozpuścić, dodać mleko i cukier. Zagotować. Gotować do rozpuszczenia się cukru. Ostudzić.
    Do miski przesiać mąkę, proszek i kakao. Dodać jajko i mleko z masłem oraz dżem/konfiturę (opcjonalnie). Wymieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok 45-50 minut. Do tzw. "suchego patyczka". (ciasto będzie mokre - a'la brownie). Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić na kratce.
  • 2. Krem:
    Z mleka, mąki (ziemniaczanej i pszennej) i wanilii ugotować budyń (z mleka odlać ok 3/4 szklanki, w której wymieszać mąkę i wlać ją do gotującego się mleka z wanilią, zagotować jak budyń). Przestudzić.
    Masło utrzeć do białości z cukrem pudrem. Dodawać stopniowo wystudzony budyń. Utrzeć na jednolitą masę.
    Masę podzielić na pół. Do jednej dodać rodzynki (ilość dowolna) a do drugiej kakao. Porządnie wymieszać.
  • 3. Polewa:
    Mleko zagrzać, dodać cukier i rozpuścić w nim masło. Zdjąć z ognia. Wrzucić połamaną czekoladę. Porządnie wymieszać, do uzyskania błyszczącej polewy. Lekko przestudzić.
  • 4. Wystudzone ciasto przeciąć na 3 cienkie blaty i przełożyć je kremem. Wierzch polać polewą.
  • 5. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować