Oszukane zielone risotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W osolonej wodzie gotujemy brązowy ryż wg czasu podanego na opakowaniu.
2.W międzyczasie na patelni z 2 łyżkami oleju lekko podsmażamy czosnek pokrojony w kostkę i cebulę w piórka. Dodajemy kurczaka pokrojonego w paseczki. Całość smażymy aż kurczak będzie przyrumieniony.
3.Do podsmażonych składników dodajemy odcedzony grosze z marchewką, paprykę pokrojoną w kostkę i zamrożony szpinak. Całość mieszamy i przykrywamy pokrywką do momentu, aż szpinak się nie rozmrozi. Po tym czasie odkrywamy, odparowujemy nadmiar wody i wbijamy 1 jajko energicznie mieszając całość.
4.Dodajemy 2 łyżki śmietany, mieszamy. Doprawiamy solą, ziołami oraz chilli. Wsypujemy torebkę ugotowanego wcześniej ryżu i całość dokładnie ze sobą mieszamy jeszcze ok 2 minut na patelni. Posypujemy natką pietruszki.
Komentarze