Zapraszam na genialną przekąskę: oszukane przepiórcze nóżki. Oszukane? Tak, bo z przepiórkami nie mające nic wspólnego :).Inspirowałam się przepisami ze stron rosyjskich.
1 godz. 40 min
Składniki:
200 ml kefiru
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
sól
od 250-300 gramów mąki
350 gramów mielonego mięsa drobiowego
paluszki
1 cebula
pieprz
3 ząbki czosnku
jajka, bułka tarta (na panierkę)
olej do smażenia
Oszukane przepiórcze udka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę przesiej 250 gramów mąki.
2.W mące zrób dołek i wlej w niego kefir.
3.Do kefiru dodaj sodę i sól (do smaku).
4.Wyrób ciasto. Jeżeli będzie zbyt rzadkie dodaj pozostałe 50 gramów mąki.
5.Do zmielonego mięsa dodaj bardzo drobno poszatkowaną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pieprz i sól. Wyrób na gładką masę.
6.Ciasto podziel na dwie części. Rozwałkuj je na oprószonej mąką stolnicy.
7.Wykrawaj z ciasta koła za pomocą dużego kubka (o średnicy 7 cm).
8.Na środku każdego koła połóż paluszek (paluszek ma wystawać poza koło).
9.Na środku kół połóż po mniej więcej łyżeczce mięsnego farszu. Koło nie może być całe zakryte farszem, ponieważ wtedy się nie zlepi.
10.Zlep końcówki kół na zasadzie lepiania pierogów. Przyciśnij mocniej w miejscu, gdzie wystaje paluszek.
11.Przetnij każdego pieroga na pół.
12.Roztrzep 2-3 jajka i przygotuj bułkę tartą. Każde "udko" maczaj w jajku, następnie obtaczaj w bułce tartej.
13.Na patelni rozgrzej masło klarowane. Przełóż na patelnię "udka" i smaż je z każdej strony na bardzo małym ogniu (musisz mieć pewność, że mięso w środku nie będzie surowe).
14.Usmażone "przepiórcze nóżki" przełóż na papierowy ręczniczek, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Komentarze