Oszukana zupa szczawiowa

0 (0 ocen)

Jedząc tę zupę, aż trudno oprzeć się wrażeniu, że faktycznie jest to szczawiówka. Zręczna mieszanka babki zwyczajnej, pokrzywy, natki pietruszki i mniszka lekarskiego, oczywiście z dodatkiem jajka na twardo, doskonale imituje tradycyjny smak zupy szczawiowej.

Składniki:

  • 1,2 kg ziemniaków
    1 duża marchewka (200g)
    2 średnie białe cebule (łącznie 200g)
    1 pęczek babki zwyczajnej
    1 pęczek pokrzywy
    1 pęczek natki pietruszki
    1/2 szklanki kwiatów mniszka lekarskiego
    2 łyżki masła
    1 łyżka oliwy
    1 L bulionu warzywnego
    1/2 L maślanki 1,5% tłuszczu
    1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Oszukana zupa szczawiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Oszukana zupa szczawiowa 1. Cebulę obrać, pokroić na ćwiartki, potem w piórka. Babkę, pokrzywę i natkę pietruszki posiekać. W garnku rozpuścić masło, wlać oliwę, dodać rozdrobnione składniki i kwiaty mniszka. Dusić 10 min, co jakiś czas mieszając.
  • Oszukana zupa szczawiowa 2. Następnie dołożyć obrane i pokrojone na niezbyt duże kawałki ziemniaki oraz obraną i pokrojoną w półplastry marchewkę. Całość zalać bulionem - doprowadzić do wrzenia. Gotować do miękkości (15 - 20 min).
  • Oszukana zupa szczawiowa 3. Maślankę dokładnie wymieszać z mąką ziemniaczaną - zawiesinę wlać do zupy, mieszając, ponownie doprowadzić do wrzenia. Zupę jeszcze chwilę gotować. Doprawić do smaku.

Porady

Zupę podawać z jajkiem ugotowanym na twardo w ilości wg uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować