Oszukana mini-szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozdzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy 1/3 szklanki cukru. Miksujemy. Następnie dodajemy mleko. Wszystko musi być dobrze zmiksowane. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do nich cynamon i 1/3 szklanki cukru.Mieszamy. Białka ubijamy na sztywno , w trakcie ubijania dodajemy 1/3 szklanki cukru. Bierzemy kromkę chleba ( jeśli nie macie starego, czerstwego to można spokojnie opiec w tosterze) maczamy ją w mleku z żółtkiem, kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na nią nakładamy łyżkę jabłek, przykrywamy ją drugą kromką maczaną znów w mleku z żółtkiem. Bierzemy następną i analogicznie do pierwszej układamy i tak ze wszystkimi. Na koniec smarujemy je ubitą pianą z białek- jak mały torcik z każdej strony i wkładamy do piekarnika , nagrzanego do 180C na mniej więcej 15 min. Ja mam piekarnik z termoobiegiem więc bez termoobiegu będzie trochę dłużej- musicie zauważyć moment kiedy piana z białek będzie brązowa i zacznie pękać. Dowolnie dekorujemy.
Porady
Ciasto jest bardzo słodkie więc można spokojnie dodać mniej cukru i zrobić nawet z połowy szklanki.
Komentarze