Oszczędne spaghetti babci Grażynki

0 (0 ocen)

  • 20 min

To spaghetti zrobiła moja mama, gdy zostało z obiadu troszkę pulpetów. Okazało się, że tak zrobione danie jest zdrowsze i ekonimiczne.

  • 20 min

Składniki:

  • 60 dag mięsa mielonego,
    3 jajka,
    2 bułki kajzerki,
    1 duża cebula (bądź dwie małe),
    natka pietruszki,
    koncentrat pomidorowy,
    2 łyżki mąki,
    Sól, wegeta, pieprz.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Oszczędne spaghetti babci grażynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułki namaczamy i odciskamy. Dodajemy je do mięsa mielonego wraz z drobno posiekaną cebulą i natką pietruszki. Następnie dodajemy przyprawy , mieszamy, wbijamy jajka i dobrze wyrabiamy. W garnku gotujemy wodę (około 1 litra) z łyżką wegety i szczyptą pieprzu. Z masy mięsnej formujemy małe kulki i gotujemy je około 20 minut. Po tej czynności dodajemy koncentrat pomidorowy , gotujemy. Dodajemy wodę z mąką wymieszaną w innym naczyniu. Gotujemy i mieszamy. Po wystudzeniu rozgniatamy pulpety tłuczkiem do ziemniaków, dodajemy przyprawę do spaghetti i dobrze mieszamy podgotowując. Gotowy sos podajemy z makaronem własnego uznania. Najlepiej smakuje makaron kolorowy typu rurki. Smacznego.

Porady

Jeśli mamy gotowe pulpety, możemy podać je wraz z ugotowanym ryżem, przystrojonym ogórkiem, groszkiem i pomidorem. Sos na spaghetti możemy zrobić tego samego dnia, bądź nastepnęgo z reszty pulpetów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować