Ostry sos na bazie mleczka kokosowego z papryką i pieczarkami świetnie smakował z kurczakiem usmażonym w cieście sezamowym. Danie w klimacie azjatyckim.
45 min
Składniki:
400 g piersi z kurczaka
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
olej rzepakowy do głębokiego smażenia lub frytura
Ostry sos z kurczakiem po azjatycku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sezam upraż na suchej patelni. Białka przełóż do miseczki i lekko roztrzep widelcem, ale tylko tyle, by się delikatnie spieniły, dodaj resztę składników na ciasto i dobrze wymieszaj.
2.Chilli przetnij na pół, usuń pestki (użyj rękawiczek jeśli chcesz), pokrój na drobniutko. Czosnek i imbir obierz i również pokrój w drobną kostkę. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój w pasy a te na pół. Pieczarki oczyść i przekrój na 4 części. Na dużej patelni lub w woku rozgrzej 2 łyżki oleju sezamowego, wrzuć chilli, czosnek i imbir, smaż krótko ok. 15 sekund, dodaj kurkumę i kolendrę, smaż chwilkę często mieszając. Dorzuć paprykę i pieczarki. Wlej bulion i duś warzywa, ok. 5 minut. Dolej mleczko kokosowe. Sos gotuj ok. 8 minut (warzywa muszą być chrupkie). Sos dopraw solą.
3.Piersi pokrój w 1,5 - 2 cm paski. Do garnka nalej tyle oleju by od spodu było minimum 10 cm. Możesz użyć frytury i smażyć w koszu. Olej dobrze rozgrzej. Kawałki kurczaka obtocz najpierw w mące ziemniaczanej a potem w cieście. Smaż, często przekręcając, ok. 3-4 minut na stronę. Wykładaj na ręcznik papierowy.
4.Ryż przełóż do garnka, zalej ok. 650 ml zimnej wody i ugotuj na sypko, czyli jak ryż wchłonie wodę, wyłącz palnik i przykryj garnek, ryż sam dojdzie.
5.Sposób podania: ryż polewamy sosem z warzywami a na górę kładziemy kurczaka w sezamie. Całość posypujemy świeżym szczypiorem.
Komentarze