Ostry sos z kurczakiem po azjatycku

4.5 (178 ocen)

  • 45 min

Ostry sos na bazie mleczka kokosowego z papryką i pieczarkami świetnie smakował z kurczakiem usmażonym w cieście sezamowym. Danie w klimacie azjatyckim.

  • 45 min

Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka
    2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
    olej rzepakowy do głębokiego smażenia lub frytura

    Ciasto sezamowe:
    2 białka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka soku z limonki
    1 łyżka oleju sezamowego
    2-3 łyżki sezamu
    1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

    Sos:
    1-2 chilli (w zależności jak ostry ma być sos)
    1 ząbek czosnku
    1 cm kawałek świeżego imbiru
    1/2 łyżeczki mielonej kolendry
    1/2 łyżeczki kurkumy
    200 ml mleczka kokosowego
    1 szklanka bulionu
    1 czerwona papryka
    1/2 papryki żółtej
    4-5 bardzo dużych pieczarek
    sól
    2 łyżki oleju sezamowego

    szczypior

    250 g ryżu basmati (porcja na 4 osoby)
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Ostry sos z kurczakiem po azjatycku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sezam upraż na suchej patelni. Białka przełóż do miseczki i lekko roztrzep widelcem, ale tylko tyle, by się delikatnie spieniły, dodaj resztę składników na ciasto i dobrze wymieszaj.
  • Sos na ostro z warzywami 2. Chilli przetnij na pół, usuń pestki (użyj rękawiczek jeśli chcesz), pokrój na drobniutko. Czosnek i imbir obierz i również pokrój w drobną kostkę. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój w pasy a te na pół. Pieczarki oczyść i przekrój na 4 części. Na dużej patelni lub w woku rozgrzej 2 łyżki oleju sezamowego, wrzuć chilli, czosnek i imbir, smaż krótko ok. 15 sekund, dodaj kurkumę i kolendrę, smaż chwilkę często mieszając. Dorzuć paprykę i pieczarki. Wlej bulion i duś warzywa, ok. 5 minut. Dolej mleczko kokosowe. Sos gotuj ok. 8 minut (warzywa muszą być chrupkie). Sos dopraw solą.
  • 3. Piersi pokrój w 1,5 - 2 cm paski. Do garnka nalej tyle oleju by od spodu było minimum 10 cm. Możesz użyć frytury i smażyć w koszu. Olej dobrze rozgrzej. Kawałki kurczaka obtocz najpierw w mące ziemniaczanej a potem w cieście. Smaż, często przekręcając, ok. 3-4 minut na stronę. Wykładaj na ręcznik papierowy.
  • 4. Ryż przełóż do garnka, zalej ok. 650 ml zimnej wody i ugotuj na sypko, czyli jak ryż wchłonie wodę, wyłącz palnik i przykryj garnek, ryż sam dojdzie.
  • 5. Sposób podania: ryż polewamy sosem z warzywami a na górę kładziemy kurczaka w sezamie. Całość posypujemy świeżym szczypiorem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować