Ostre pałki z kurczaka z szybką wersją ryżu biryani - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pałki z kurczaka naciąć ostrym nożem w kilku miejscach. W misce wymieszać wszystkie składniki marynaty czyli sos słodki chilli, kumin, curry, ząbki czosnku i jogurt.dokładnie z kurczakiem. Odstawić najlepiej na całą noc do lodówki. Przed pieczeniem rozgrzać piekarnik do 200C. Ułożyć zamarynowane pałki z kurczaka na blasze do pieczenia. Polać resztą marynaty z miski. Piec ok 15 minut, aż kurczak zacznie lekko czernieć. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180C i nadal piec kolejne 15 minut aż pałki będą ciemne złoto-brązowe
2.Tymczasem na patelni do której jest szczelna pokrywka podgrzać olej, dodać posiekaną cebulę, czosnek i smażyć 3-4 minuty, aż zmiękną. Dodać posiekane chili, kurkume, kumin i smażyć razem jeszcze minutę mieszając. Dodać ryż, mieszać, aż wszystko dobrze się połączy. Dodać tyle zimnego bulionu na patelnię, aby osiągnąć 1cm ponad poziom ryżu. Doprowadzić bulion do wrzenia, a następnie natychmiast zakryć szczelnie folią aluminiową , najlepiej dwoma warstwami i przykryć szczelnię pokrywką. Gotować jeszcze ryż przez 4-5 minut, a następnie wyłączyć palnik i pozostawić patelnię przez kolejne 15 minut (para na patelni sama dogotuje ryż). Ostrożnie zdjąć folie i dodać posiekana papryke, natkę (można tez zielony groszek, ale nie z puszki). Przykryć jeszcze raz folią i pozostawić na kolejne pięć minut, aż ryż i papryka zmięknie. Ryż podzielić na porcje, dodać pałki z kurczaka i obiad gotowy.
Komentarze