Ostre pałki z kurczaka z szybką wersją ryżu biryani

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Poniżej przepis zaczerpnięty ze strony programu Economy Gastronomy BBC, ktory lekko zmieniłam pod swój smak i dostępnosć składników.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pałki z kurczaka: 9 sztuk
    - curry: 2 łyżeczki
    - sos słodki chili: 1 łyżka
    - kumin: 1 łyżeczka
    - ząbki czosnku posiekane: 3 ząbki
    - jogurt naturalny mały: 150 mililitrów
    - olej: 2 łyżki
    - ryż basmanti: 200 gramów
    - cebula, posiekana: 1 sztuka
    - ząbek czosnku: 2 sztuki
    - posiekane chilli: 1 łyżeczka
    - kumin: 0.5 łyżeczki
    - kurkuma: 1 łyżeczka
    - natka pietruszki- grubo posiekana: 1 łyżka
    - papryka czerwona pokrojona: 1 sztuka
    - bulion warzywny ok: 250 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ostre pałki z kurczaka z szybką wersją ryżu biryani - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pałki z kurczaka naciąć ostrym nożem w kilku miejscach. W misce wymieszać wszystkie składniki marynaty czyli sos słodki chilli, kumin, curry, ząbki czosnku i jogurt.dokładnie z kurczakiem. Odstawić najlepiej na całą noc do lodówki. Przed pieczeniem rozgrzać piekarnik do 200C. Ułożyć zamarynowane pałki z kurczaka na blasze do pieczenia. Polać resztą marynaty z miski. Piec ok 15 minut, aż kurczak zacznie lekko czernieć. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180C i nadal piec kolejne 15 minut aż pałki będą ciemne złoto-brązowe
  • 2. Tymczasem na patelni do której jest szczelna pokrywka podgrzać olej, dodać posiekaną cebulę, czosnek i smażyć 3-4 minuty, aż zmiękną. Dodać posiekane chili, kurkume, kumin i smażyć razem jeszcze minutę mieszając. Dodać ryż, mieszać, aż wszystko dobrze się połączy. Dodać tyle zimnego bulionu na patelnię, aby osiągnąć 1cm ponad poziom ryżu. Doprowadzić bulion do wrzenia, a następnie natychmiast zakryć szczelnie folią aluminiową , najlepiej dwoma warstwami i przykryć szczelnię pokrywką. Gotować jeszcze ryż przez 4-5 minut, a następnie wyłączyć palnik i pozostawić patelnię przez kolejne 15 minut (para na patelni sama dogotuje ryż). Ostrożnie zdjąć folie i dodać posiekana papryke, natkę (można tez zielony groszek, ale nie z puszki). Przykryć jeszcze raz folią i pozostawić na kolejne pięć minut, aż ryż i papryka zmięknie. Ryż podzielić na porcje, dodać pałki z kurczaka i obiad gotowy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Pałki z kurczaka Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Indyjska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować