Ostre kurczę

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kurtki, szaliki, rękawiczki, czapki... Tak, przyszła jesień. Z zewnątrz możemy się ogrzać, ale co z naszym wnętrzem? Lubicie ostro - pikantne smaki w połączeniu z delikatnym kurczakiem?

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - skrzydełka z kurczaka: 1 kilogram
    - ketchup pikantny: 1.5 szklanki
    - miód: 3 łyżki
    - czosnek: 3 ząbki
    - chilli w proszku: 0.75 łyżeczki
    - gorczyc zmielona: 1 łyżka
    - sos sojowy: 1 łyżka
    - sól, pieprz: 1 szczypta

Ostre kurczę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka z kurczaka myjemy i dobrze odcedzamy. Układamy mięso jedno przy drugim w dość dużym naczyniu żaroodpornym i solimy.
    Wszystkie składniki do sosu dodajemy do dużej miski, wszystko razem dokładnie mieszamy. Następnie nasze skrzydełka polewamy dokładnie sosem.
  • 2. Odstawiamy na około 1h, a później wstawiamy do piekarnika na 2 godziny w temperaturze 180°C.
    Skrzydełka na ostro najlepiej smakują z ryżem i lekką sałatką, która troszkę załagodzi nasze podniebienie po tej jakże ostrej potrawie :)
    Smacznego ! Zapraszam na mojego bloga : www.gotujwkuchni.blox.pl

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy