Pyszne i soczyste kiełbaski nadające się zarówno na grilla jak i na patelnię lub do piekarnika. Przepis wymyślił mój chłopak, a ja lekko go zmodyfikowałam.
20 min
Składniki:
Dwie laski kiełbasy zwyczajnej
Olej lub oliwa
Majonez (kielecki), musztarda(sarepska), ketchup (ognisty hellman's)
Przyprawy (bazylia, oregano, zioła prowansalskie, ostra papryka (dużo), przyprawa kebab - gyros)
Ostre kiełbaski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kiełbaski przeciąć na połowy, mocno ponacinać z każdej strony.
Do miseczki wsypać przyprawy, dodać po łyżce ketchupu, majonezu i musztardy. Wymieszać. Wlać tyle oleju lub oliwy aby 'marynata' była dosyć płynna. 'Marynatę' dodać do kiełbasek i dobrze obtoczyć w niej całe kawałki. Odczekać pięć minut i smażyć na grillu, na natłuszczonej patelni lub w piekarniku.
Porady
Świetnie smakują podane z lekko chrupiącym pieczywem posmarowanym masłem czosnkowym.
Komentarze