Ostre i aromatyczne skrzydełka

0 (0 ocen)

Obiad praktycznie sam sie robi a skrzydełka wyszły pyszne,aromatyczne i bardzo ostre :-)

Składniki:

  • 8 dużych mięsistych skrzydełek
    2 łyżki płatków zielonej papryki
    100g śmietany 18%
    3 łyżki ketchup łagodny
    4 ząbki czosnku
    1 łyżeczka chili w proszku
    2 łyżeczki papryka słodka czerwona w proszku
    1 duża cebula czerwona
    1 czubata łyzeczka imbir (może być świeży)
    2 łyzki przyprawy garam masala
    1 świeża papryczka chili
    sól morska,pipeprz świeżo mielony wg.uznania
    PONADTO:
    blaszka lub naczynie żaroodporne,1 łyżka olej

Ostre i aromatyczne skrzydełka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie skrzydełek 1. Z umytych i osuszonych skrzydełek odcinamy lotki.Wkładamy do miski i dodajemy płatki zielonej papryki,śmietanę,ketchup,chili w proszku,paprykę słodką,cebulę pokrojoną w krążki,imbir,garam masala,papryczkę chili pokrojoną w krążki,ząbki czosnku pokrojone w plasterki- solimy,pieprzymy i całość mieszamy,przykrywamy i wkładamy do lodówki na min.2h.
  • wykładamy na blaszkę z pozostałą marynatą 2. Po tym czasie wyciągamy skrzydełka i układamy je na wysmarowanej olejem blaszce lub naczyniu żaroodpornym wraz z pozostałą marynatą.
  • gotowe skrzydełka do podania 3. Rozgrzewamy piekarnik do 180*C i pieczemy 1h (grzanie góra-środkowa półka) Pod koniec odkrywamy skrzydełka i podpiekamy z włączonym termoobiegiem na złoty/brązowy kolor (jak kto lubi)
  • Smacznego :) 4. Podajemy z ulubionymi dodatkami :)
    Smacznego . . .

Komentarze

Podobne przepisy