Ostra zupa z kurczakiem, mango i papryczką Komodo Dragon

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ta potrawa jest dużym wyzwaniem nawet dla osób lubiących na prawdę ostre klimaty. Do przygotowania tej zupy użyłam bardzo ostrej papryczki Komodo Dragon. Papryczki te są hodowane przez Salvatore Genovese, plantatora z Bedfordshire. W skali Scovilla, służącej do oznaczania ostrości potraw osiąga wynik 1,4 miliona, podczas gdy papryczka jalapeno ma w tej skali tylko 3,500. To papryka bardzo wyjątkowa - ma opóźnione działanie, co usypia czujność i daje złudne ''poczucie bezpieczeństwa''. Na początku wyczuwamy cudowny, ostry smak. Jednak po 10 sekundach budzi się demon ostrości. Zupa, aż tak ostra nie jest. Ten wyjątkowo smak diabelskiej papryki świetnie łagodzi mleko kokosowe, słodkie mango i makaron ryżowy. Całość tworzy na prawdę wyjątkowo fantastyczny smak.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 ml buliony drobiowego
    200 g filetów z kurczaka
    120 g fasolki szparagowej zielonej
    180 ml mleka kokosowego
    1/2 papryczki Komodo Dragon
    1 dojrzałe mango
    2 marchewki
    2 szalotki
    2 ząbki czosnku
    1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego
    1 łyżka papryki słodkiej mielonej
    1 łyżka masła klarowanego
    1/2 limonki
    pieprz czarny
    sól

    Dodatkowo

    150 g makaronu ryżowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Ostra zupa z kurczakiem, mango i papryczką komodo dragon - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szalotkę, marchew, mango i czosnek obieramy. Szalotkę i czosnek drobno siekamy, marchew kroimy w plasterki, a mango w kostkę. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy szalotkę, czosnek i papryczkę Komodo Dragon. Chwilę podsmażamy, aby szalotka się zeszkliła. Dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę i marchew. Mieszamy i podsmażamy chwilę. Całość zalewamy bulionem, dodajemy mleko kokosowe, paprykę słodką mieloną i gotujemy około 10 minut. Następnie dodajemy fasolkę szparagową i gotujemy kolejne 5 minut. Pod koniec gotowania dodajemy mango, doprawiamy do smaku cukrem, pieprzem, solą i sokiem z limonki. Podajemy z makaronem ryżowym.

Porady

- przy krojeniu papryczki należy zachować ostrożność. Warto użyć rękawiczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować