Ostra wołowina po koreańsku

0 (0 ocen)

  • 30 min

Potrawa dla fanów ognia w ustach, soczysta wołowina w stylu koreańskim podana z ryżem i kimchi na pewno przypadnie go gustu prawdziwym mężczyznom :)

  • 30 min

Składniki:

  • 2 razy po 250 gram steku z rostbefu lub antrykotu
    Marynata:
    ¼ szklanki sosu sojowego
    ½ pęczka szczypiorku z dymką
    1 łyżka wina ryżowego
    1 łyżeczka papryki gochujang Skworcu.pl
    1 łyżeczka oleju sezamowego
    1 łyżeczka brązowego cukru
    1 ząbek czosnku
    ½ łyżeczki startego imbiru

Ostra wołowina po koreańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miseczki wlewamy sos sojowy, wino ryżowe, olej sezamowy i brązowy cukier – mieszamy wszystko razem aż do uzyskania emulsji i rozpuszczenia się cukru. Dodajemy do niej pokrojony szczypiorek wraz z cebulką, pastę chilli, posiekany drobno czosnek i starty na drobnej tarce imbir – mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy umyte wcześniej i osuszone mięso. Marynujemy je minimum godzinę. Rozgrzewamy patelnie z 1 łyżką oliwy. Mięso smażymy od3-6 minut z każdej strony w zależności od stopnia wysmażenia. Wołowinę serwujemy z ryżem ugotowanym na sypko i kimchi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy