Ostra rybka

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pieczona ryba w pikantnym sosie z marynowanych śliwek.

  • 50 min

Składniki:

  • 6 płatów mintaja (łącznie 600 g)
    sól do natarcia ryby (wg uznania)
    pieprz cytrynowy do natarcia ryby (wg uznania)
    sok z cytryny do skropienia ryby (wg uznania)

    mąka pszenna do panierowania ryby
    olej do smażenia

    300 g śliwek marynowanych (wg przepisu "Pikantne śliwki marynowane") do wyłożenia naczynia żaroodpornego
    1 łyżka margaryny do wysmarowania naczynia żaroodpornego

    Sos śliwkowy:
    300 g śliwek marynowanych (wg przepisu "Pikantne śliwki marynowane")
    1/2 pęczka natki pietruszki
    1 czerwona cebula (60 g)
    120 g ketchup'u pikantnego
    1 łyżka miodu
    2 łyżki curry
    1 łyżeczka mąki kukurydzianej
    sól do smaku (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ostra rybka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ostra rybka 1. Płaty ryby natrzeć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Włożyć na 1 - 2 godziny do lodówki. Następnie rybę panierować w mące i usmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
  • Ostra rybka 2. Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną, włożyć śliwkami, na których umieścić usmażonego mintaja.
  • Ostra rybka 3. Przygotować sos - natkę pietruszki i cebulę posiekać, wymieszać z pozostałymi składnikami. Sosem polać rybę. Naczynie przykryć i piec 30 min (180 - 200 st. C). Podawać np. z frytkami lub pieczywem. Smakuje na ciepło i na zimno.

Porady

Czas przygotowania potrawy nie uwzględnia 1 - 2 godzin przechowywania ryby w lodówce. Aby zmniejszyć pikantność potrawy, należy użyć ketchup'u łagodnego i dodać więcej miodu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować