1.Płaty ryby natrzeć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Włożyć na 1 - 2 godziny do lodówki. Następnie rybę panierować w mące i usmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
2.Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną, włożyć śliwkami, na których umieścić usmażonego mintaja.
3.Przygotować sos - natkę pietruszki i cebulę posiekać, wymieszać z pozostałymi składnikami. Sosem polać rybę. Naczynie przykryć i piec 30 min (180 - 200 st. C). Podawać np. z frytkami lub pieczywem. Smakuje na ciepło i na zimno.
Porady
Czas przygotowania potrawy nie uwzględnia 1 - 2 godzin przechowywania ryby w lodówce.
Aby zmniejszyć pikantność potrawy, należy użyć ketchup'u łagodnego i dodać więcej miodu.
Komentarze