Ostra karkówka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tak przygotowana karkówka jest bardzo dobra i przede wszystkim miękka a to dzięki zalewie ,która powoduję,że mięso jest dodatkowo duszone podczas pieczenia .Podaję ją z chrupkim pieczywem lub z ziemniakami.

  • 60 min

Składniki:

  • Około 0,7 kg karkówki

    4 duże ząbki czosnku

    2 cebule

    0,5 szklanki pikantnego ketchupu

    1 łyżeczka ostrej papryki

    1 łyżeczka sarepskiej musztardy

    1 łyżka octu

    0,5 łyżeczki słodkiej papryki

    100 ml wody

    sól,pieprz do smaku

    mąka

Ostra karkówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0rbvsg2 1. .Karkówkę pokroić na porcje (tak jak na schabowe).Lekko rozbić tłuczkiem.Natrzeć drobno pokrojonym czosnkiem .Przykryć i odstawić na noc.
  • image-1md4vr3 2. Następnego dnia mięso obtoczyć w mące.Zrumienić z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.
  • 3. Wodę połączyć z ketchupem,musztardą,octem i przyprawami.
  • image-1qwr13p 4. Usmażoną karkówkę przełożyć do żaroodpornego naczynia.
  • image-0aafj8e 5. Obłożyć cebulą pokrojoną w piórka.
  • image-1qd32mr 6. Zalać przygotowaną zalewą.
  • 7. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 1,5 godziny pod przykryciem w temp.200 st.C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy