Ostatkowe kokardki

0 (0 ocen)

Kokardki wykonane z ciasta faworkowego, lekkie, kruche i bardzo smaczne.

Składniki:

  • Na jedną bardzo dużą paterę:

    350g mąki tortowej
    5 żółtek
    2 łyżki śmietany
    100g masła
    4 łyżki spirytusu
    szczypta soli
    cukier puder do posypania po wierzchu
    olej rzepakowy do smażenia

Ostatkowe kokardki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę lub blat, dodajemy żółtka, śmietanę, zimne (prosto z lodówki) masło, szczyptę soli oraz odmierzoną ilość spirytusu. Składniki siekamy ze sobą, a następnie wyrabiamy. Gotowe ciasto uderzamy wałkiem przez ok 15 minut, składając je na mniejsze części jak się już troszkę rozbije. Wtłoczone tym sposobem powietrze da nam jeszcze lepsze efekty: wizualny, podczas pieczenia kokardki delikatnie się wybrzuszą, staną się również bardziej chrupkie. Wałkujemy bardzo cienko, tak by blat lub stolnica lekko prześwitywały. Szklanką wycinamy kółka, które następnie zgniatamy z dwóch stron do środka, na wzór kokardki. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy