OSSO BUCO

  • wyświetlono: 301 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Przepis dostałam od teściowej.zaskoczył mnie smak mięsa.

  • 220min

Składniki

1,5kg goleni wołowej przekrojonej w poprzek z kością,
250ml bulionu wołowego,1 marchewka,duża cebula,1łodyga
selera naciowego,2łyżki masła,łyzka oliwy,2 ząbki czosnku,
400g pomidorów w puszce,kilka gałązek bazylii i tymianku,
1 listek laurowy,0,5łyżeczki skórki otartej z cytryny,
125ml wytrawnego czerwonego wina,1/2pęczka natki pietruszki,
sól,mąka pszenna do obtoczenia mięsa

Sposób przygotowania przepisu:

OSSO BUCO

  • 1. Marchew,cebulę i łodygę selera obrać,umyć i pokroić
    w niewielką kostkę.Przesmażyć je na 1 łyzcze masła,a gdy się
    zrumienią dodać posiekany ząbek czosnku i smażyć jeszcze 0,5
    minuty.Całość równomiernie rozłożyć z żaroodpornej brytfance
    z pokrywką.Mięso oczyścić,umyć,osuszyć,obtoczyć w mące i na
    tej samej patelni na pozostałym maśle z dodatkiem łyżki
    oliwy zrumienić je na dużym ogniu.Następnie przełożyć do
    bryrfanki.Na patelnię na której smażyło się mięso włożyć
    pomidory z sokiem,dolać wino i bulion,dodać liść laurowy
    oraz posiekaną bazylię i tymianek.Całość zagotować na małym
    ogniu,mieszając od czasu do czasu.Gotowy sos wlać do brytfanki,
    przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C
    Dusić od czasu do czasu mieszając przez 1,5 godziny,aż mięso będzie
    miękkie.Na koniec doprawić solą.Natkę pietruszki posiekać.Wymieszać
    z posiekanym ząbkiem czosnku i skórką otartą z cytryny.Mięso podawać
    z aromatyczną natką.

Porady

CZAS DUSZENIA MIĘSA ZALEŻY OD JEGO WAGI.ILE WARZY MIĘSO TYLE
CZASU POWINNO SIĘ JE DUSIĆ

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

z_roznych_stron_swiatawłochy

Komentarze

Podobne przepisy

Strogonow

Dodane przez: Paulina1507

Strogonow

Niezwykle smaczne i pożywne danie.

FETTUCCINE Z DYNIĄ W SOSIE MAŚLANYM Z PARMEZANEM

Dodane przez: Ostra Na Słodko

FETTUCCINE Z DYNIĄ W SOSIE MAŚLANYM Z PARMEZANEM

Dziś mam dla Was przepis na pyszny...

czebureki

Dodane przez: capri

Czebureki - instrukcja

tradycyjne danie Tatarów krymskich,...

polędwiczki z dorsza na sałacie

Dodane przez: xjustynka89x

Delikatne polędwiczki z dorsza

Taka forma pieczenie sprawia, że...

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Gulasz wieprzowy po węgiersku

Gulasz wieprzowy - doskonały do...

burito

Dodane przez: czekoladka

Burito meksykańskie

Pyszne, aczkolwiek dość kaloryczne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE