Z ośmiornicą niewiele mają wspólnego .Dla niejadkow :) Ja co prawda niejadkow nie mam bo ledwo zrobilam zdjecia ale fajna zabawa z takimi osmiorniczkami.
15 min
Składniki:
1 filet ryby (dowolnej)
przyprawa do ryb
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka oliwy
ciasto francuskie
jajko do smarowania
kminek do posypania
goździki na oczy
Ośmiorniczki z rybą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę pokroić na kawałeczki średnio wielkości małej łyżeczki .
Skropić oliwą, sokiem z cytryny i posypać przyprawą do ryby .
Ciasto pokroić na kwadraty ok 10x10 cm każdy kwadrat naciąć 7 razy tak by powstało 8 macek ośmiornicy i brzeg ok 3 cm w który zawiniemy kawałeczek ryby.
Zawinąć rybę w ciasto, obrócić głową do góry, wierzchołek zakleić ułożyć na blaszce wyłożonej papierem tak by wszystkie macki były rozpostarte dookoła a na środku głowa.
Wetknąć goździki jako oczy posmarować białkiem i posypać minimalnie kminkiem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika ok 200 st. piec ok 15 min do ładnego zrumienienia.
Komentarze