Ośmiornica po galicyjsku - Pulpo a la Gallega

4.48 (183 ocen)

Ośmiornicę przyrządzałam już w swoim życiu parę razy, wiedziałam więc że z tej ilości dużego jedzenia nie będzie. Zdecydowałam się więc na zrobienie sałatki - przystawki. Mimo iż tydzień był portugalski padło na ośmiornicę w hiszpańskim stylu - po galicyjsku.

Składniki:

  • 1 ośmiornica (u mnie mrożona ok 1 kg)
    cebula
    2 liście laurowe
    pieprz
    oliwa z oliwek
    sól morska
    papryka mielona słodka
    papryka mielona ostra
    3 ziemniaki
Wystaw ocenę:

4.48 (183 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przystawki

Ośmiornica po galicyjsku - pulpo a la gallega - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1vwf9g4 1. 1.Ośmiornicę rozmrozić, najlepiej w lodówce.
  • 2. 2 Rozmrożoną opłukać, oczyścić worek z niejadalnych części ( o ile nie został wcześniej oczyszczony), następnie ośmiornicę ugotować do miękkości. Ja gotowałam swoją w wolnowarze. Do nagrzanej misy włożyć przygotowaną ośmiornicę, dodać obraną cebulę, parę ziarenek pieprzu, 2 listki laurowe, zalać gorącą wodą tak aby ośmiornica była zakryta. Gotować w ustawieniu high 4-6 godzin, lub low 6 -8. Długość gotowania zależy od wielkości ośmiornicy. Moja była gotowa po 4 godzinach - trzeba sprawdzić czy widelec lub nóż wchodzą w najgrubszą część ramienia bez problemu.
  • image-1x8ako2 3. 3. Po ugotowaniu ośmiornicę wyjąć z wody poczekać aż chwilę przestygnie.
  • 4. 4. W międzyczasie do małego garnka przelać część wody z wolnowaru - tyle ile trzeba, posolić lekko i ugotować w niej 3 obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki. Odcedzić, przetudzić.
  • 5. 5. Ramiona ośmiornicy pokroić w krążki. Na talerzu ułożyć pokrojone w plastry ziemniaki, na nich kawałki ośmiornicy, wszystko posolić solą morską, posypać papryką ostrą i słodką, polać obficie oliwą. Smacznego!

Porady

gotowanie tradycyjne: napełnić duży garnek wodą i zagotować . Kiedy woda się zgotuje, zanurzyć ośmiornicę we wrzątku i natychmiast wyjąć. Powtórzyć jeszcze 2 razy, to spowoduje ,że ośmiornica skruszeje. Odlać większość wody , dodać cebulę i liść laurowy, gotować ośmiornicę do czasu aż będzie miękka, na małym gazie , garnek przykryty, ok 35-40 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ośmiornica Owoce Papryka Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Hiszpańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować