Ośmiornica po Galicyjsku to bardzo popularna i prosta w przygotowaniu przekąska prosto z gorącej Hiszpanii. Podawana w wersji z ziemniakami, jak i bez - bardzo często serwowana jest jako starter lub tapa.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
-400 g ośmiornicy
-2 ziemniaki
-1 ząbek czosnku
-1 niecała łyżeczka słodkiej papryki
-3 łyżki oliwy z oliwek
-sól
Ośmiornica po galicyjsku (pulplo alla galega) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ośmiornicę ugotować w osolonej wodzie. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Obrać. Ugotowaną ośmiornicę pokroić w kawałki. Całość umieścić w misce. polać oliwą, oprószyć solą, dodać paprykę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszać. Podawać na ciepło lub letnio.
Komentarze