Ośmiornica po Galicyjsku (Pulplo alla Galega)

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ośmiornica po Galicyjsku to bardzo popularna i prosta w przygotowaniu przekąska prosto z gorącej Hiszpanii. Podawana w wersji z ziemniakami, jak i bez - bardzo często serwowana jest jako starter lub tapa.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -400 g ośmiornicy
    -2 ziemniaki
    -1 ząbek czosnku
    -1 niecała łyżeczka słodkiej papryki
    -3 łyżki oliwy z oliwek
    -sól

Ośmiornica po galicyjsku (pulplo alla galega) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ośmiornicę ugotować w osolonej wodzie. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Obrać. Ugotowaną ośmiornicę pokroić w kawałki. Całość umieścić w misce. polać oliwą, oprószyć solą, dodać paprykę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszać. Podawać na ciepło lub letnio.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy