Ośmiornica pieczona z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ośmiornicę gotujemy z korą cynamonu, 2 listkami laurowymi, 4 goździkami, 2 ziarenkami ziela angielskiego, przez 50 minut,
2.Kroimy warzywa w plasterki, paprykę w kostkę i układamy w szklanej formie do pieczenia. Dodajemy 200 ml wina, 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, solimy i pieprzymy do smaku,
3.Formę wstawiamy do piekarnika na 30 minut w temperaturze 180-200 stopni,
4.Z ugotowanej ośmiornicy wycinamy głowę i kroimy ją w ten sposób aby otrzymać pojedyncze macki,
5.Wyjmujemy szklaną formę, na warzywach układamy kawałki ośmionicy i wlewamy pozostałą część wina,
6.Pieczemy w tej samej temperaturze przez kolejne 30 minut.
Komentarze