Ośmiornica pieczona z warzywami

4.5 (191 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Średni

Smakowita pieczona ośmiornica z warzywami. Przepis inspirowany kuchnią portugalską

  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • - ośmiornica mrożona: 1 kilogram
    - średnia cebula: 1 sztuka
    - listki laurowe: 4 sztuki
    - kora cynamonu: 1 sztuka
    - suszone goździki: 4 sztuki
    - ziarenka ziela angielskiego: 5 sztuk
    - wędzona hiszpańska papryka: 1 łyżeczka
    - białe wytrawne wino: 400 mililitrów
    - średnie ziemniaki: 3 sztuki
    - Srednie marchewki: 3 sztuki
    - duża czerwona papryka: 1 sztuka
    - sól i pieprz do smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ośmiornica pieczona z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ugotowana ośmiornica 1. Ośmiornicę gotujemy z korą cynamonu, 2 listkami laurowymi, 4 goździkami, 2 ziarenkami ziela angielskiego, przez 50 minut,
  • 2. Kroimy warzywa w plasterki, paprykę w kostkę i układamy w szklanej formie do pieczenia. Dodajemy 200 ml wina, 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, solimy i pieprzymy do smaku,
  • 3. Formę wstawiamy do piekarnika na 30 minut w temperaturze 180-200 stopni,
  • 4. Z ugotowanej ośmiornicy wycinamy głowę i kroimy ją w ten sposób aby otrzymać pojedyncze macki,
  • 5. Wyjmujemy szklaną formę, na warzywach układamy kawałki ośmionicy i wlewamy pozostałą część wina,
  • ośmiornica pieczona z warzywami 6. Pieczemy w tej samej temperaturze przez kolejne 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białe wino Cebula Czerwona papryka Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować